Forberedelse

En lang sesong går nå mot slutten og Bodø BTK har fullført sin femte sesong på rad på nest høyeste nivå i den nasjonale lagserien.

For første gang på noen sesonger skulle det spilles full serie med 8 lag (Forrige sesong var det kun 6 lag med, og sesongen før det ble meget amputert pga korona).

På treningene inn mot serierunder har vi hatt mye fokus på serve å retur, og double. Det har vært trent godt med bra innsats gjennom hele sesongen. Så har vi slitt litt med skader som har satt noen ut av spill i perioder.

Mål

I år- og som hver sesong vi har vert i 1. div, var vi et av de lavest rankede lagene, så det var forventet at vi ville kjempe på nedre halvdel av tabellen. Målet vårt var igjen å holde plassen i divisjonen. For å klare det måtte vi prestere enda bedre enn tidligere.

Laget

Laget denne sesongen skulle i utgangspunktet bestå av Andreas W, Andreas D, Evgenii, Kevin og Wille, men pga skader og jobbreiser ble vi nødt til å bruke Eirik, Yngve, Alexander, Roger, Kristoffer og svenske Charlie som steppet inn for Wille i den ene runden.

Første seriehelg

Den første seriehelgen var allerede i slutten av september i Trondheim. Vi stilte med Andreas x2, Evgenii, Wille og Kristoffer.

Første kamp var mot Kjelsås som vi har hatt mange tøffe bataljer mot tidligere. Forrige sesong røk vi på et 0-10 tap i første kamp mot Kjelsås. Da tapte vi 6 kamper i avgjørende sett. Det var vi fast bestemt på at ikke skulle gjenta seg. Denne gangen skulle det gå bedre. Wille vinner sine 2 singler og double med Evgenii. Og når Andreas W, Andreas D og Evgenii vinner vær sin kamp så vinner vi lagkampen 6-4. Bra start på sesongen.

Neste kamp var mot Trondheim som var en av favorittene til å vinne serien. Vi holer følge med dem nesten hele veien, men taper til slutt 6-4. Wille vinner sine 2 singler og vi vinner begge doublene.

Den siste kampen i første runde var mot Notodden. Evgenii var reist og det var klart for debut i 1. div for Kristoffer. Vi får en dårlig start og ligger under 5-1. Kun Wille som hadde vunnet kamp. Men så begynner det å snu litt for oss. Når Wille vinner sin kamp og Andreas og Andreas har solide opphentinger står det 4-5. Da var det opp til kristoffer om det skulle bli ett poeng eller ingen. I sin første kamp virket han veldig nervøs og fikk ikke til så mye som han kan. I den siste kampen kommer han seg helt til 2-2 i sett, men holder ikke helt inn. Uansett bra kjempet. Dermed taper vi 6-4.

Andre seriehelg

Den andre seriehelgen var på hjemmebane i Bodø. Vi skulle spille 2 kamper. Vi stilte med Andreas x2, Kevin, Yngve og Roger.

Første kamp var mot Para. Vi får en bra start og leder 3-1 før doublene. Andreas, Andreas og Kevin hadde vunnet vær sin kamp. Kevin tråkket over, men fullførte og vant. Han fullførte og resten av lagkampen, men var betydelig hemmet. Derfra sa det helt stopp og vi taper resten av kampene og lagkampen ender 3-7.

Den andre kampen var mot fokus 2. Kevin måtte kaste inn håndkle og inn kom Roger til sin debut i 1. div. Mot et rutinert fokuslag er vi sjanseløs og taper 10-0. Noen jevne kamper, men aldri i nærheten av å gi dem kamp.

Laget som spilte tredje seriehelga i Trondheim.

Tredje seriehelg

Den tredje seriehelgen var i Trondheim. Andreas D var skadet og kunne ikke være med, og Kevin var bortreist, men vi klarte å stable opp et brukbart lag som bestod av Andreas W, Evgenii, Eirik, Alexander og Charlie, som var ny på laget. Han steppet inn da Wille ikke kunne. Vi skulle spille hele 5 kamper.

Første kamp var mot Fornebu 2. Det skulle bli vanskelig mot noen av de beste 14/15 åringene i landet og vi taper 3-7. Charlie vinner sine singler og double med Andreas.

Den neste kampen var mot Harestua som vi har hatt mange tette bataljer mot tidligere. Det skulle bli jevnt denne gangen og. Det ender til slutt 5-5 etter at Eirik og Evgenii vinner de to siste. Kunne bikket til seier for oss og etter fler jevne kamper.

Den tredje kampen var mot Kjelsås. Vi havner tidlig under og klarer aldri å ta igjen forspranget. Blir tap 3-7. Charlie vinner sine singler og double med Eirik.

Fjerde kamp var mot Trondheim, som ledet serien klart. Kampen blir jevnere enn forventet utifra tabellposisjon og vi er en matchball unna og være første lag som tar poeng fra de, men det blit tap 4-6. Alexander fikk sin singledebut (hadde kun spilt double i de første lagkampene) og spilte bra i sin kamp. Evgenii holdt liv i håpet om poeng ved å vinne sin første kamp og Andreas var meget nær og vinne siste kamp. Bra innsats av alle.

Siste kamp var mot Notodden. Kampen blir jevn hele veien, men stang ut på slutten og vi taper 4-6. Eirik har en fin seier i første kamp og Charlie vinner sine kamper inkl. double med Andreas.

Laget som avsluttet sesongen med seire mot Fokus 2 og Para.

Fjerde seriehelg

Den siste seriehelgen skulle være i Notodden, men ble flyttet til Trondheim bare noen uker før. Vi stilte med Andreas x2, Evgenii og Eirik. Vi var nest sist på tabellen og måtte vinne alle fire kampene for å ha sjans til å berge plassen.

Første kamp var mot Fokus 2. Der skulle vi få en solid revansj fra hjemmerunden hvor vi tapte 10-0. Vi vinner til slutt 8-2 mot et litt svekket fokuslag i forhold til det forrige møtet. Her bidrar alle med seier i single og vi vinner begge doublene. Fortsatt håp!

Neste kamp var mot Harestua. Det ble som vanlig jevnt, men vi er ikke god nok i avgjørende situasjoner og taper 4-6. Eirik og Evgenii står for de fleste seirene våre. Nedrykket var et faktum.

Tredje kamp var mot Para. Det bølger fram og tilbake, og hele 6 kamper går til avgjørende sett. Vi vinner halvparten av de. Til slutt vinner vi kampen 6-4. Alle bidrar med seirer.

Siste kamp for sesongen var mot Fornebu 2. Der skulle vi få kjørt oss og taper til slutt 2-8. Vi vinner begge doublene.

Spilleranalyser og statistikker

Som nevnt tidligere har vi måtte brukt mange spillere denne sesongen (hele 11 stk- Andreas x2, Evgenii, Kevin, Wille, Charlie, Eirik, Alexander, Yngve, Roger og Kristoffer). Det er ikke optimalt når det er små marginer om å ta poeng, og viktigheten av å stille så sterkt lag som mulig til hver kamp.

Andreas W har variert veldig i nivå denne sesongen. Har flere fine seirer, men det er flere dårlige kamper enn bra. Serven, forehand loopen og forehand flippen er Andreas styrker, med er ikke tøff nok i det åpne spillet. Taper og mye i returspillet.

Andreas D vet vi har inne et bra nivå, men har ikke fått ut det beste av seg denne sesongen. Skader og for lite mengdetrening har hatt mye å si. Har noen viktige 5 setts seire som berger poeng for laget. Får han en god oppkjøring før neste sesong, blir han en viktig brikke i 2. div. Forehand loopen har alltid vert hans styrke. Trenger og jobbe mye med backhand og returspillet før neste sesong.

Evgenii er alltid et sikkert kort på laget. Har vært meget stabil over mange sesonger. Gjør lite upressede feil, men må bli tøffere i spillet om han skal begynne å slå bedre spillere. Styrkene til Evgenii er backhand spillet og loop mot loop.

Wille gjør jobben sin og vinner det han skal. Vi gjør det ikke alltid lett for han når han må spille double med vår fjerde mann, men han takler det bra. Bidrar med god coaching.

Charlie kommer inn for Wille i den ene runden. Gjør jobben bra og vinner sine kamper. Bidrar og med god coaching.

Kevin er motstanders største skrekk. Selv de beste kan få problemer med hans backhand trykk. Spilte bare hjemmerunden i Bodø. Der sa det stopp i første kamp hvor han tråkket over, men fullførte og vant kampen. Bra kjempet. Trenger mye fotarbeidstrening.

Eirik kom inn i de to siste rundene da vi trengte det. Det dårlige treningsgrunnlaget hans vistes ikke veldig godt. Vinner flere kamper og bidrar til flere poeng for laget.

Alexander kommer inn som superreserve i den nest siste runden. Det er tøft og komme inn på dette nivået for første gang, men han taklet det bra. Vinner flere sett i double med Evgenii. Alexander sin styrke er backhandspillet. Trenger å jobbe mye med retur og åpninger for å ta neste steg.

Yngve spilte hjemmerunden i Bodø. Gjør en bra innsats, men mangler et godt treningsgrunnlag for å kunne bikke kampene rett vei. Styrkene til Yngve er serven og smashen(med FH og BH). Trenger mengdetrening med fotarbeid.

Roger kom inn i siste lagkamp da Kevin ble skadet i hjemmerunden. Ikke lett å bli kastet inn på dette nivået, men gjør en bra innsats i sine kamper. Roger sine styrker er serven og forehand smashen. Må bli bedre til å bruke nubben rett og våge å åpne opp spillet oftere for å ta neste steg.

Kristoffer steppet inn da vi trengte det i første runde. Gjør en bra debut i 1. div. Litt nervøs i første kamp, men klarer og slippe seg løs å vinne 2 sett i siste kamp. Det er bra. Når serven sitter kan mange få problemer.

Vi viser denne sesongen at vi er bedre i double enn i single. Double er viktig fordi det er avgjørende i jevne kamper. Vi vinner denne sesongen halvparten av doublekampene og det er bra. 

Jevne kamper(3-2, 2-3) vinner vi halvparten av. Det er og meget bra å viser at vi mentalt står bra i forhold til andre lag og spillere. Det gjelder og jevne sett(11-9, 12-10…) hvor vi og vinner nesten halvparten. 

Jevne lagkamper(6-4, 4-6) spiller vi 7 stykker av. Der vinner vi kun 2 stykker. Vi måtte tatt flere poeng i de kampene for å kunne berget oss.

All statistikk på tabell under

KamperAntallSeierSeiersprosentTapTapsprosent
Totalt14056408460
Single1124237,57062,5
Double2814501450
5 settere3618501850
Jevne sett1537347,718052,29
Jevne lagkamper7228,57571,43

Betydning

Betydningen av å ha et lag høyt oppe i seriesystemet er stor. Klubben blir lagt merke til og det viser at vi har stor aktivitet. Det gir verdifull matching for våre beste spillere og det gir våre yngre spillere motivasjon og noe å strekke seg etter. Seriespillet er den beste utviklingsarenaen vi har. Vi får spilt viktige kamper mot bedre motstand hele tiden og det blir man fort bedre av.

Oppsummering

Det ender altså med nedrykk. Vi var til slutt ikke gode nokk, men kjempet helt til det siste og gav mange lag kamp hele veien. Vi merker fortsatt at vi mangler det lille ekstra for å ta det neste steget å etablere oss på dette nivået. Alle har ytt sitt beste både på trening og i kamp, og lagmoralen har vert på topp gjennom hele sesongen. 

Det som skiller de beste og de dårligste lagene er serve & returspillet, og det er der vi har mest forbedringspotensiale. De fleste poengene blir avgjort etter 2-3 baller, så det er den viktigste delen av spillet. I åpent spill henger vi med mot de fleste, men kan bli enda råere i enkelte situasjoner når vi har muligheten.

Vi har en ulempe i forhold til de fleste andre lagene i at vi bor der vi bor. Det er vanskelig å få trent og matchet seg jevnlig på høyt nok nivå. Da må vi reise mye. Det er lettere og få matchet seg jevnlig mot bra motstand for klubbene sør fra.

Avslutning

Sesongen går altså nå mot slutten og vi må starte planleggingen av neste sesong som blir i 2. div. Etter at vi vant 3. div med «ungsprettlaget» vårt(Markus, Vegard, Henrik og Ulrik), blir vi antakelig vis å søke om 2 lag i 2. div neste sesong(ett lag i hver avdeling). Det forventes at alle som satser og ønsker å spille seriespill neste sesong trener godt fram mot ferien. Noen skal på treningsleir i sommer og det er veldig bra.

Hilsen Andreas Wiik, lagleder