Etter stor usikkerhet er det endelig klart for OL i Tokyo med bordtennis på programmet.

Et olympiske leker uten publikum blir naturligvis helt annerledes enn vi er vant til, men slik er det siden pandemien ennå ikke er bekjempet.

Artikkelforfatteren, her avbildet med Bodø BTKs maskot, under VM i Düsseldorf i 2017.

OL åpnes 24. juli og de første bordtenniskampene spilles dagen etter og bortsett fra en hviledag 1. august blir det bordtennis hver dag til 7. august. Kampene spilles i Tokyo Metropolitan Gymnasium og dette blir et sted japansk media vil ha mye fokus på, da bordtennis har stadig økende popularitet i landet. At bordtennis har stor status i Japan vises også ved at generaldirektøren i det japanske bordtennisforbundet -Ichiro Hoshino er utnevnt til ny generalsekretær for Japans olympiske komite og han vil få veldig travle dager under lekene.

Bordtennis ble som kjent først en olympisk øvelse i 1988. Dette kan oppfattes som merkelig sett i lys av størrelsen på idretten vår, men har sin forklaring i at ITTF var skeptiske til å bli innlemmet i OL av to grunner. Den ene var at det ville kunne gå ut over VM som var et mesterskap ITTF tross alt hadde rettighetene til. Det andre var at ITTF var redd for å bli ydmyket ved et eventuelt nei fra IOC til å bli en olympisk idrett. I ettertid må man kunne si at vurderingene til ITTF her kunne vært bedre.

OL organiseres litt annerledes enn VM. Enkelte nasjoner er kvalifisert og da kan de stille med to deltakere i single-klassene. Årsaken til det lave antallet er et ønske om at ikke en nasjon skal tapetsere premiepallen, men her har man altså valgt annerledes enn f.eks. i vinter-OL der man kan stille med fire. Så har det som kjent vært avholdt regionale kvalifiseringer samt ei verdenskvalifisering som gjør at f.eks. herreklassen totalt består av 65 deltakere. Samsonov måtte trekke seg fra sitt sjuende OL og Paul Drinkhall får hans plass.

Det er ikke double-klasser i OL for å forhindre at samme nasjon kan ha alle finalistene spilles det heller lag og nytt for dette OL er mixed double som har blitt stadig mer populært for publikum de seinere år.

Det er ikke mange store overraskelser blant deltakerne. Nord-Korea har trukket hele laget. Den offisielle begrunnelsen er at de frykter Covid-19 i Japan. Kina er det landet som naturligvis har vært knyttet mest spenning til uttaket. Xu Xin spilte godt i de få konkurransene Kina har deltatt i under pandemien og slo blant annet Ma Long i den første WTT-turneringen. Han ble likevel ikke tatt ut siden Ma Long som tittelforsvarer både i OL og VM har bevist hvilken mesterskapsspiller han er. Fan Zhendong som nr. 1 på verdensrankingen kom man heller ikke unna, men Xu Xin spiller lagkonkurransen og naturligvis mix som verdens trolig beste doublespiller. 

I dameklassen valgte Kina Chen Meng og Sun Yingsha noe som betyr at regjerende verdensmester i single, Li Shiwen ikke nådde opp i uttaket.

Tyskland stiller med Boll og Ovtcharov, Filus Ruwens sensasjonelle finale i WTT i Dubai var ikke nok til å endre det. Japan stiller med Harimoto og koki Niwa for herrer, men jeg tror den kanskje største utfordreren til kineserne blir på damesiden. Mima Ito er nok den som virkelig kan utfordre kineserne. Den japanske yndlingen vil være blant de største favorittene på hjemmebane.

Det blir spennende å se om Kanak Jha fra USA kan få til noe. Han viste lovende takter under sist VM, ikke minst i kampen mot Ma Long. Dette var den kampen Long måtte slite mest under hele mesterskapet. USA har som kjent også VM på hemmebane seinere i år og satser hardere enn noen gang på bordtennis. Vår sport er for øvrig en av kun fire tradisjonelle idretter der USA ikke har vunnet OL-gull ved siden av badminton, håndball og skiskyting. Kina har vunnet alle OL-gull i bordtennis siden Beijing i 2008. På damesiden har de vunnet alle gull og sølv, minus andreplassen nordkoreaneren Kim Hyang fikk i 2004.

Kvalrundene i begge single-klassene og åttedels i mix spilles 25.juli. første dag med finaler blir 27. juli med mix. Damefinalen blir 30. juli, og dagen etter spillere herrene finale. Lagfinalene spilles 6. og 7. august.