I desember kom nyheten om at den franske ballsjongløren og bordtennis-personligheten Jacques Secrétin hadde gått bort. 71 år gammel.

Den yngre garde har nok ikke mye kjennskap til Secrétin, men for oss som begynte med bordtennis på åtti-tallet var han en av de aller største.

Som nybegynner i Tromsø Bordtennisklubb i 1984 var en av favorittaktivitetene ved siden av å spille bordtennis å se VHS-opptak av bordtennis fra svensk TV som vi lånte av treneren vår, Odd Handegård. Det jeg likte aller best å se på var Europa Topp 12 der mine favorittspillere alltid var med. Den ene var Desmond Douglas, en britisk kontringsspiller. Den andre var Jacques Sectrétin som var Douglas sin rake motsetning med lange ballvekslinger og mye overskru. Her er fra en kamp mot Stellan Bengtsson i 1981: https://www.youtube.com/watch?v=FL2kjlohTGg

Det var spillere som Secrétin som gjorde at bordtennis på åttitallet ar en stor publikumsidrett som vistes mye på TV. En kamp med han ble aldri kjedelig, med lange ballvekslinger, store variasjoner og mye skru. Secrétin gjorde ting med ballen få andre kunne og han var derfor dypt savnet fra bordtennissirkuset da han la opp etter 86-sesongen. Vi var ikke få i min generasjon som spilte med Secrétin-stamme fra Butterfly som var ekstra kul siden den også hadde logo med den franske hane for å hylle sitt opphav.

Secrétin spilte hele 495 internasjonale turneringer i perioden 1962 til 1986, et tall som er helt utrolig all den tid det ble avholdt langt færre internasjonale stevner den gang. Karrierens høydepunkter var definitivt EM 1976 der Secrétin vant herrer single og året etter da han vant Frankrikes første VM-gull i bordtennis, i mix sammen med Claude Bergeret som fortsatt er svært sentral i internasjonal bordtennis, og bor i Paris sammen med en i norsk sammenheng veldig sentral bordtennisfigur. Til sammen ble det fem medaljer i VM på Secrétin.

I det franske mesterskapet vant han hele 61 titler, sitt første individuelle gull i senior vant han allerede som tenåring- Han ble også kåret til århundrets bordtennisspiller i Frankrike, noe som henger høyt i et land med mange store bordtennisspillere gjennom tidene, ikke minst Jean-Phillipe Gatien som ble individuell verdensmester i 1993. Jeg tror likevel til og med Gatien mener at Secrétin fortjente den hederen. 

Han har også mottatt Legion of Honor og National Order of Merit samt en rekke andre hedersbevisninger som for eksempel innlemming i European Table Tennis Hall of Fame. Den betydningsfulle franske avisa L´Equipe kåret han til den neste beste franske idrettsutøveren i 1976, noe som viser at hans prestasjoner fikk oppmerksomhet langt ut over bordtenniskretser. Den franske sports- og utdanningsministeren, Jean-Michel Blanquer avholdt en pressekonferanse der han hyllet Secrétin etter at det ble kjent at han var død. I et land som har veldig mange store idrettsprofiler er det å bli beæret med en pressekonferanse av statsråden noe som ikke skjer ofte.

Secrétins siste store titler vant han i EM i Moskva i 1984, med seier i både lag og mix sammen med Valentina Popova. Sverige fikk bare bronse i lagkonkurransen til tross for at de stilte med både Waldner, Persson, Tickan, single-mester Ulf Bengtsson og Erik Lindh. 

Etter karrieren underholdt Secrétin mange med sine populære bordtennis-show sammen med Vincent Purkart –Le show Secrétin-Purkart som regelmessig hadde 4 000 tilskuere og ved ei anledning møtte hele 15 000 opp for å se showet, noe som virker nesten utrolig i dag. Se høydepunkter fra et show i 1990 her: https://www.youtube.com/watch?v=q7XM6blm-yg

Secrétin var også engasjert i sosialt arbeid og reiste mye rundt og lærte innsatte i fengsler å spille bordtennis for å gi dem meningsfulle aktiviteter.

I 2007 utga han sin sjølbiografi Je suis un enfant de la balle («Jeg er et barn av ballen») som dessverre kun er publisert på fransk.

Secrétin planla å spille sin aller siste bordtennisturnering på hjemmebane i Veteran-VM i Bordeaux sist sommer. Dette fikk han dessverre aldri oppleve siden det ble utsatt på grunn av koronaen.

Vi er mange som drømmer om at bordtennis igjen skal bli en idrett som fenger interesse ut over «menigheta», at vi skal inspirere idrettsinteresserte i mye større grad enn vi gjør i dag. En gang var bordtennis en idrett for de mange, ikke for spesielt interesserte, og nettopp Jacques Secrétin var en av de mest sentrale i å skape den epoken.