En lang seriesesong er nå over, og Bodø BTK har fullført sin andre sesong i 1. divisjon. Etter en fantastisk debutsesong i fjor hvor vi berget plassen mot alle odds, skulle vi ta fatt på den vanskelige andresesongen. Flere endringer skulle det bli på laget etter forrige sesong. Kevin trappet ned, og Andreas W ble framhevet til lagleder før sesongen. I tillegg flyttet Eirik på folkehøgskole og Wille var ikke aktuell for spill. Både Kevin og Eirik har vert viktige bidragsytere for at laget er der vi er nå og de ville bli savnet. Det å skulle ta over laget etter Kevin som har hatt stor suksess og bygd opp laget fra vi var i 3. divisjon for noen år siden og til der vi er nå ville ikke bli lett, men vi var optimistiske før den nye sesongen skulle begynne.

Etter å ha mistet flere stykker, så var det veldig gunstig å få inn Maja på laget før sesongen. Det betydde at vi skulle spille denne sesongen med et nesten rent nordnorsk lag. Vi gikk inn i den nye sesongen med samme mål som forrige sesong. Å berge plassen. Det kom til å bli enda vanskeligere denne sesongen, men det som var gunstig for oss var at vi denne sesongen bare trengte å ha ett lag bak oss på tabellen for å holde plassen etter som ett lag hadde trukket seg før sesongstart. For å klare målet vårt måtte vi prestere bedre og vinne flere av de jevne kampene.

Resultater

I år som i fjor var vi det klart lavest rankede laget i divisjonen, og det eneste laget med gjennomsnittlig ranking under 2000 poeng (1883). For å berge plassen måtte vi altså komme foran et høyere ranket lag.

Vi startet den nye sesongen med Pre Camp og uttaksturnering for alle som var aktuelle for 1. divisjons spill denne sesongen, to uker før den første seriehelgen. Det ble en fin helg med bra trening for alle sammen.

Så kom den første seriehelgen. Fire kamper skulle spilles. Først var det B-72 som ventet. Det endte med 5-5 og ett poeng i første seriekamp. Den kampen kunne fort vært vunnet og. De tre siste kampene ender alle med tap mot henholdsvis Fornebu 2, Kjelsås og Fokus, men vi var ikke utspilt og holdt godt følge. Kampen mot fokus som vi taper 8-2, taper vi hele 5 kamper med 3-2 i sett.

Den neste seriehelgen var hjemme i Bodø i slutten av november. Tre kamper skulle spilles. Det var ikke noe å gjøre med Hardanger og Fornebu, som begge ender med forventede tap. Den siste kampen var mot Harestua. Et lag vi har møtt mange ganger tidligere og alltid spilt jevnt med uten å klare å vinne. Denne gangen skulle det endelig lykkes. Mot et sterkt redusert Harestua lag vinner vi til slutt 8-2 og tar en viktig seier i kampen for å overleve.

Så kom den siste helgen hvor alt skulle avgjøres. Vi hadde 2 poeng ned til B-72 på tabellen og måtte ha 2-3 poeng for å være sikret 1. divisjons spill neste sesong og. Vi skulle spille hele 5 kamper den helgen. De to første kampene mot Hardanger og Fokus ender som forventet med klare tap. Den tredje kampen mot Kjelsås ender 5-5 og vi får et viktig poeng med oss fra første dag. Søndag skulle alt avgjøres. Klarte vi uavgjort i den første kampen mot B-72 ville plassen være sikret. Det ble en meget tett- og nervøs kamp. Man merket at mye stod på spill. Etter en litt dårlig start vinner vi begge doublene og stillingen er 3-3. Kampen går hele veien til siste sett i siste kamp før den avgjøres. Andreas D drar i land den siste kampen 3-2 og det ender 5-5. Mål oppnådd. Den siste kampen ender med tap mot et toppet Harestua lag.

Spillervurderinger og kampanalyse

7 spillere har vært i aksjon denne sesongen. Der er: Andreas W, Andreas D, Maja, Evgenii, Sten Eigil, Bjørn Idar og Sigbjørn.

Andreas W avsluttet forrige sesong bra og har fortsatt utviklingen denne sesongen. Returspillet er blitt bedre og det åpne spillet er mere stabilt. Fortsatt gjøres det litt mange upressede feil. Blir de mindre av kommer det flere seirer.

Andreas D hadde en litt under par i forrige sesong (vertfal ifølge han selv). Det skyltes nok at det tok tid å komme tilbake fra skader. Denne sesongen har han tatt et stort steg. Forehandloopen er blitt mere stabil og fotarbeidet er bedre. Backhand spillet er og blitt bedre, men det er fortsatt den svakeste delen av spillet hans, og litt lett for bedre motstandere å straffe. Klarer han å holde seg skadefri framover så kommer han til å bli enda bedre neste sesong.

Maja har tilført laget erfaring i form av å ha trent og spilt på høyt nivå i flere år nå. Spiller som 1er hele sesongen og det er tøft, men vinner ca 1/3 av singlekampene sine og det er bra. Den beste delen av spillet er nok BH åpningen/flippen og forehandloopen. Returspillet og fotarbeidet må bli bedre og hun trenger å få litt mere tempo i kroppen for å vinne flere kamper. Vi er glade for å ha hatt Maja på laget denne sesongen og håper hun vil være med neste sesong og.

Evgenii har de siste sesongene vært et sikkert kort på laget. Har vært meget stabil jevnt over. Gjør lite upressede feil, men har ikke de avgjørende vinnerslagene som må til for å slå bedre spillere. Denne sesongen startet litt trått, men spilte seg opp etterhvert. Den siste runden måtte han dessverre være hjemme og passe sin nyfødte datter, som forøvrig og skal bli bordtennis spiller.

Sten Eigil debuterte for 1. laget denne sesongen. Det er tøft og komme inn på dette nivået for første gang, men han har taklet det utmerket. 1 seier i double og flere vunnede sett i single i første runde er bra. Den sterkeste delen av spillet er serven og forehandloopen. Returspillet må bli bedre og backhand spillet kan bli mere stabilt. Synd at han ble skadet og ikke kunne være aktuell for den siste runden.

Bjørn Idar steppet inn da vi trengte det i siste runden. Han bidro sterkt til at vi berget plassen ved å vinne flere avgjørende doublekamper sammen med Andreas W. Henger og bra med i de fleste singlekampene mot høyere rankede spillere og vinner flere sett. 

Sigbjørn kom inn som superreserve i siste runde. Han bidrar som alltid med godt humør og gjør seg ikke bort i de kampene han får spille. Vinner sett, og det er bra. Har en forehand blokk/smash som selv de beste blir skremt av. Kan bli litt mye kaffedrikking og Facebook chatting innimellom, men holder folk der hjemme oppdatert, så det får gå.

Det vi ser av denne sesongen er at alle på laget har høyere seiersprosent i double enn i single. Vi vinner i år halvparten av doublekampene. Det er meget bra. I fjor lå vi på ca. 30% seire i double. Vi har jobbet mye for å forbedre doublespillet, så det er godt å se at det gir uttelling.
Vi ser og at vi vinner flere 5 settere og flere av de jevne settene enn forrige sesong hvor vi lå på 33% i 5 setterne og 40% i jevne settgevinster. Vi spiller ingen jevne lagkamper som ender 6-4/4-6 denne sesongen. Enten spiller vi uavgjort eller så taper eller vinner vi klart.

Kamper Antall Seier S % Tap T %
Totalt 120 37 30 83 70
Single 96 25 26 71 74
Double 24 12 50 12 50
5 settere 20 9 45 11 55
Jevne sett 112 56 50 56 50


Betydningen av å ha et lag i 1. divisjon

Det at Bodø har et lag i 1. divisjon har stor betydning for klubben. Klubben blir lagt merke til og får god omtale fra andre klubber utenfor regionen, som ser fram til å komme til Bodø også neste sesong. Vi viser at det er høy aktivitet i klubben, og at vi har spillere som holder et høyt nivå og det gir inspirasjon til yngre spillere som ønsker å spille på dette nivået i framtiden.

For våre beste spillere er dette den beste utviklingsarenaen man kan få. Man får spilt viktige kamper mot bedre motstand hele tiden og det blir man fort bedre av.
Når vi blir bedre, har vi mere og stille opp med på treningene i form av høyere nivå som  sparringspartnere og bedre kunnskap som trenere og det tjener resten av klubben på. Det gror godt i klubben med yngre spillere for tiden, og vi ønsker å bidra til at de utvikler seg slik at noen en dag kan bli bra nok til å gå inn på 1. div laget. Vi ønsker å ha en lokal/nordnorsk stamme i laget med litt innspill utenfra. For å klare det er vi avhengig av talentutviklingen i klubben.


Oppsummering

Vi viser denne sesongen at vi har tatt steg og blitt enda bedre enn forrige sesong. Vi har beholdt plassen i landets nest høyeste divisjon for andre sesong på rad. Det er en meget bra prestasjon. Alle har ytt sitt beste på trening og i kamp, og lagmoralen har vært på topp gjennom hele sesongen. Vi har vist denne sesongen at vi har klart og holde nervene under kontroll i flere avgjørende situasjoner og det har vært helt avgjørende. Alle som har vært en del av treningsgruppen og bidratt på treningene har en stor del av æren for at vi har klart å nå målet vårt denne sesongen og.
For å nå målet vårt neste sesong og må vi bli enda bedre enn vi har vært denne sesongen. 
Det forventes at alle som har mål om å spille 1. divisjon trener godt fram mot neste sesong og viser at man tar steg og blir bedre på treningene og i turneringer. 

Det som skiller de beste og de dårligste lagene er serve og returspillet og det er hovedtingen vi må bli bedre på. Vi har blitt bedre på det, men har fortsatt mye å gå på. De fleste poengene blir avgjort etter 2-3 ballvekslinger, så det er den viktigste delen av spillet. I det åpne spillet er man like god som de fleste, men det gjelder å komme så langt.
Vi har en ulempe i forhold til de fleste andre lagene i at vi bor der vi bor. Det er vanskelig å få trent og spilt jevnlig på høyt nok nivå. Da må vi reise mye. Det er lettere og få matchet seg jevnlig mot bra motstand for de klubbene spesielt på Østlandet og Vestlandet. Jeg synes at ut fra de forholdene vi har her med spesielt mangel på høy nok matching på trening, så er det godt gjort og komme så langt som vi nå har. Vi har tatt store steg de siste årene og jeg husker de første sesongene vi hadde i 2. divisjon. Da vant vi nesten ikke kamper, men etterhvert som vi fikk spilt nok mot bedre motstand begynte seirene å komme. 

Sesongen går nå mot slutten, men vi kan ikke slutte helt å trene. Vi blir å holde det gående fram mot ferien. Jeg anbefaler de som satser(både unge og voksne) å dra på en treningssamling i sommer. Det kan man lære mye av og får meget bra trening. Litt ferie må vi ha, men vi må ikke legge bort treningen helt når vi er hjemme. Vi må starte oppkjøringen til den nye sesongen tidlig for å være best mulig forberedt.

Hilsen Andreas Wiik, lagleder